VBKSO bildades 2018 och genomförde den första historiska jakten på kronvilt 2019/20. Den totala arealen är ca 40 000 ha.
Lite historia och varför bilda ett kronskötselområde KSO ?
Kronviltet har funnits ett bra tag i Värmland och viss erfarenheter från jakt finns inom flera kronskötselområden sen flera år tillbaka. Inom vårt område hade vi ambitionen att bilda ett område från södra näset till och med det tidigare älgskötselområdet Lagen mellan sjöarna i norr. Intresset var stort och processen gick vidare utan större problem.
Markägare i Södra delen av Värmlands Näs valde att bildad ett eget mindre område som är i drift sen 2019.
Anledningen till att arbetsgruppen från Svenska Jägarförbundets Säfflekrets drev detta projekt var att intresse framkommit under ett flertal möten där älg var huvudämnet.
Bildandet av ett KSO är enkelt och liknar bildande av älgskötselområden. Markägare som är intresserade kan ansluta sig och lika lätt gå ur om man tycker det inte fungerar. Detta gör att ingen riskerar något i att ansluta sin mark utan bara öppnar möjligheter till en intressant förvaltning och jakt.
Om man inte är med i ett KSO så får man som reglerna är just nu bara skjuta kalv.
Styrelsen som valts har till uppgift att sköta Vänerbygdens kronskötselområde och förvaltningen av kronviltet tillsammans med alla markägare. Vi har med stor ödmjukhet åtagit sig uppgiften och hoppas att hela tiden knyta intresserade till ett aktivt deltagande i förvaltningsuppdraget.
Punkter som känns självklara ...
förvaltning av kronvilt är nytt för oss alla och kräver att alla bidrar på bästa sätt
baskunskap om viltet skall byggas på resultat från forskning
fakta om stammens storlek skall arbetas fram med inventeringsmetoder där alla skall bidra, och just inventeringsmetoderna vill vi förbättra
tilldelning arbetas fram med hjälp av trender från inventeringsresultat, aktuell avskjutning, eventuella skador mm
beräkningsprogrammet Ektörne stöder förvaltningen och underlättar diskussionerna vi gemensamt skall föra
den beslutade tilldelningen kan jagas av alla markägare vilket gör att tätare stam med kronvilt lokalt beskattas hårdare
total ärlighet eftersträvas vad gäller redovisning av fällt vilt, eventuella skadskjutningar, skador på gröda och skog mm
åsikter om kronskötselområdets skötsel kanaliseras direkt till styrelsen
all kunskap som finns bland markägare/jägare om just klövvilt önskar vi kommer fram till styrelsen, för ambitionen är att bygga kunskap
styrelsens sammansättning bör förnyas successivt för att sprida intresse och kunskap
Områdets storlek -finns ett max ?
Vår ambition just nu är att erbjuda vissa markägare som inte gick med från start att gå med och dessutom informera en del markägare i norra delen att ansluta sina marker. Om alla önskar vara med så stannar den totala arealen på ca 42 000 ha och vi har då ett område med mycket bra arrondering.
Om andra större områden som ligger i vår närhet vill bilda ett kronskötselområde och eventuellt samarbeta med oss så får det bli ett årsmötesbeslut, men helt klart är ju ambitionen från länsstyrelsens sida att kronskötselområdena skall vara stora.
Skötselplanen
Framtagningen av skötselplanen som ingick i ansökningen till Länsstyrelsen måste anses som preliminär. Även om planen var förankrad i de inventeringar som gjorts initialt och att dialog fördes med forskare, Svenska Jägarförbundet och andra etablerade kronskötselområden i Värmland, så måste vi vara vaksamma och ha en kontinuerlig uppföljning.
Vi som formulerat denna text är sittande styrelse som gärna vill ha en dialog med er alla som ingår i Vänerbygdens KSO. Bra kan alltid bli bättre.